SELAMAT DATANG

Post Terakhir!

Password Yang Biasa Digunakan - Jangan Fikir Hackers Susah Nak Serang

Ramai dikalangan pengguna komputer atau handphone yang menggunakan password yang biasa digunakan oleh orang ramai. Bagi kami ia sebenarnya tidak elok dan amat merbahaya bagi mereka yang sering membuat jual beli atau service secara online. Eh!, Jangan ingat anda yang tak buat semua tu tak selamat. Akaun laman sosial anda pun hacker boleh curi. "Bila dah kena, baru nak menyesal"..

Dibawah ni adalah contoh password yang biasa digunakan dan ramai yang pakai:
Untuk mengelakkan privacy anda dari dikacau oleh orang yang tak sepatutnya, baik pasang payung sebelum hujan. Sedikit nasihat untuk tetapkan password:

  • Katakanlah perkataan password yang kita pilih ialah facebook. Mula-mula terbalikkan perkataan tu. Jadi sekarang password kita jadi koobecaf.
  • Kemudian tukarkan kepada nombor kepada huruf yang sesuai seperti O- 0, e-3. Kini, perkataan password jadi k00b3caf.
  • Kalau sistem tu membenarkan karakter unik macam @#$^, jadi perkataan k00b3caf boleh tukar jadi k00b3c@f dengan menggantikan a=@.
  • Kalau sistem tu hanya benarkan huruf dengan nombor saja, tukarkan mana-mana huruf jadi huruf besar. Dalam hal ni saya pilih huruf a jadi huruf besar. k00b3cAf.
  • Katakan nak lagi ubah kepada lagi susah punya password, masukkan apa-apa nombor yang kita ingat dan faham dalam perkataan password tu. Contohnya saya masukkan ketinggian saya pada hujung perkataan password. Inilah hasilnya k00b3cAf175
  • Dan lagi satu, kalau nak lagi secure, jangan tetapkan password yang berkaitan dengan diri anda. 
Untuk lihat kekuatan password kita, boleh cuba di sini, http://howsecureismypassword.net/.

0 Comments to “Password Yang Biasa Digunakan - Jangan Fikir Hackers Susah Nak Serang”

Post a Comment